CE ESTE O ANALIZA WEB? Web Analytics se defineste ca “obiectivul de urmarire, de colectare, masurare, raportare si analiza a datelor cantitative pe Internet pentru a optimiza site-urile si initiativele de marketing.”
Amintiti-va de zile, in care jumatate din publicitatea dvs. s-a pierdut, deoarece nu exista nici o modalitate de a intelege ce a functionat si ce nu? Cu analiza web, puteti intelege vizitatorii dvs., modelele de trafic, campanii de marketing, dinamica de conversie si mai mult. Acest instrument poate face mai usor si mai fin site-ul dvs. si performanta campaniei pentru a maximiza rentabilitatea investitiei.
INTRODUCERE IN ANALIZA WEB (web analytics)
Optimizatorii stiu daca site-urile lor sunt pentru atragerea de vizitatori sau daca valoarea investitiei lor este rasplatita. Cu web analytics, puteti identifica tendintele site-ului web. Veti intelege, de asemenea, modul in care vizitatorii interactioneaza cu site-ul dvs. Puteti identifica chokepoints de navigatie care sa impiedice vizitatorii de la finalizarea obiectivelor de conversie a acestora. Prin segmentarea vizitatorilor, puteti gasi, de asemenea cum puteti face profitabile campaniile de marketing pentru motoarele de cautare prin strategiile de Search Engine Optimization, Plata pe clic sau Pay-Pentru publicitate-Apeluri.
Aflati mai exact in cazul in care clientii dumneavoastra provin de la cele mai bune site-uri si care sunt pietele sunt cele mai profitabile. PPC si Google Analytics SEO va pot arata cum functioneaza site-ul dvs. si modul in care vizitatorii dvs. interactioneaza cu el.
Aici ar trebui sa se recunoasca, de asemenea, ca exista obstacole aplicarea actiunilor de SEO si PPC a rapoartelor de analiza. Uneori nu este clar ce masuri ar trebui sa fie luate. Alte ori, managementul nu reuseste sa imparta rapoartele cu toate persoanele potrivite. In final, multe companii actioneaza bazandu-se pe datele lor din cauza incertitudinii sau din lipsa de resurse.
Acest lucru poate fi evitat prin stabilirea unui program continuu de analiza a Indicatorilor cheie de performanta. Odata ce CIP dvs. este stabilit si inteles, modificarile aduse site-ul dvs. se vor face pe baza principiilor garantate de a produce castiguri preconizate – si castigurile vor fi reflectate in linia de fund.
ANALIZA NEVOILOR
Cele mai multe site-uri web de afaceri ofera vizitatorilor o serie de activitati care sa le satisfaca obiectivele si sa le coordoneze o serie de activitati . Aceste activitati, de obicei, consta dintr-un proces multi-pas prin care vizitatorii isi pot indeplini intentiile lor. Este important sa se faca aceste procese ca user-friendly avand ca scop satisfactia clientilor si pentru succesul afacerii.Instrumentele de analiza a procesului permit masurarea pierderilor intre cele doua etape din calea dvs. de vanzari, oferind, de asemenea, pierderea totala de la inceput pâna la sfarsit. Cunoasterea pasilor care au cea mai mare rata de abandon in cazul in care vizitatorii renunta la cumparaturi, va identifica suprafetele de imbunatatire. Reducerea pierderilor de la orice pas in procesul dvs. de vanzari ar trebui sa aiba un efect pozitiv asupra ratei de conversie globala.
ANALIZA GOLURILOR
Urmatorul pas este de a identifica activitatile cheie si actiunile pe care doriti sa le imbunatatiti ar fi cuantificarea obiectivelor. Obiectivele dvs. vor depinde de natura a site-ului sau afacerii dumneavoastra. De exemplu, ati putea avea un obiectiv “de a spori vanzarile site-ului widget-ului cu 10 la suta in luna ianuarie prin reducerea pasiilor de conversie de la patru la trei.” Retineti ca este important sa se defineasca o schimbare pentru a stabili obiectivele specifice si care sunt de asteptat.
ANALIZA SITE-URILOR
Exista un consens in comunitatea web analytics ca exista patru categorii de site-uri comerciale: site-uri e-commerce, site-uri de continut, site-uri generatie si site-uri self-service. Mai jos sunt cateva obiective generice pentru cele patru site-uri comerciale de baza. Aceste informatii pot fi de ajutor in definirea obiectivelor de propria ta afacere.
Site-uri E-commerce – Obiectivul este de a creste vanzarile si de a reduce cheltuielile de marketing. Masurile de baza includ vanzarile, vanzarile pe vizitator, cost per vizitator si rata de conversie. Masurile avansate includ: un mix inventar, tendinta de raportare, satisfactia, RFM (experienta recenta, frecventa, analiza monetara), precum si alte tehnici de modelare predictiva.
Site-uri de continut – Obiectivul este de a creste cititori la nivel de interes si timpul petrecut pe site-ul (lipicios). Masurile de baza includ durata vizitei, de vizualizari de pagina, sau numarul de abonamente si abonamente anulate.
Lead-Generation Site-uri – Obiectivul este de a creste numarul unui anumit segment de vizitatori. Masurile de baza includ descarcari, timpul petrecut pe site, newsletter, respinge ratele de pe paginile de contact si raportul de indrumare la tel.
Self-Service Site-uri – Obiectivul este de a creste satisfactia clientilor si asistenta pentru clienti. Masurile de baza includ o pastrare cat mai indelungata de vizitatori sau diferite apeluri la un centru de apel, deoarece acestea sunt masuri de satisfactie a clientilor.
Cu obiective clar definite si un bun instrument de analiza, munca site-ului devine o realitate. Obiectivele dumneavoastra se regasesc in ceea ce vreti sa faceti cu site-ul dvs. sau campaniile de marketing. Retineti ca obiectivele dvs. trebuie sa fie cuantificate:
EXEMPLU:
- 100 noi vizitatori saptamanal
- Cresterea vanzarilor in urmatorul trimestru
- 50 abonamente newsletter pe luna
- 100 de inregistrari clienti noi lunar
Odata definite, obiectivele ar trebui sa fie defalcate in pasi mici, prioritizate, si cu responsabilitate.
ANALIZA DE MASURA A SITE-ULUI
Avand in vedere ca puteti masura si analizarea unei game largi de date site-ului, este important sa stim ce se poate masura pentru a imbunatati rezultatele afacerii dumneavoastra. Acest lucru sugereaza idei variabile in partea de jos-line, cum ar fi costurile si veniturile. Care sunt procesele de business, costurile generate, etapa de impact si veniturile? Odata ce ati identifica aceste, le puteti manipula pentru a obtine profituri mai mari. Mai jos sunt cateva intrebari pe care le-am putea cere pentru identificarea factorilor importanti pentru analiza.
- Doriti atragerea de vizitatori unici pentru site-ul dvs.?
- Doriti ca vizitatorii sa-si petreaca timpul pe site-ul dvs., si daca da, unde?
- Cat de bine va pot transforma vizitatorii site-ul dvs.?
- Navigarea site-ului ajuta vizitatorii sa realizeze actiunile lor care sunt destinate?
- Ce comportament arata ca un vizitator este gata sa cumpere?
- Care este diferenta intre segmentele de clienti?
- Cum poate crea un profil cross-sell si up-sell?
- Care este rata cea mai mica de trafic?
- Cum ati descrie cel mai bine clientii dvs.?
- Cum se creeaza masuri de loialitate?
Odata ce ati identificat procesele cele mai importante care duc la conversie, trebuie sa va stabiliti obiective clare, cuantificabile pentru imbunatatire.